Wat is World Café?

Het World Café is een dynamische en vrolijke manier om ervaringen, inzichten en kennis met elkaar te delen. Dialoog vormt daarbij de basis, waarbij deelnemers elkaar inspireren vanuit verschillende invalshoeken. Zo maken deelnemers met elkaar de boom dikker. Steeds meer organisaties gebruiken deze werkvorm bij interne bijeenkomsten of conferenties waarbij samenwerking van belang is.

In een World Café zitten de deelnemers in wisselende samenstelling aan ronde tafels in één ruimte, of het nu 15 of 1.500 gasten zijn. Tijdens drie rondes van 20 minuten gaat men in gesprek over drie van tevoren gekozen cruciale thema’s.  Alle ideeën worden op tafelkleden geschreven. Zo ontstaat er een collectieve mindmap waarin verbanden en verrassende oplossingen zichtbaar worden.

Elk World Café start met een inspirerend verhaal van de moderator, Paul Smit of Rick Koster. Hij laat op vrolijke wijze zien welke elementen van elk thema belangrijk zijn en hoe je binnen de hokjes van anderen kunt kleuren.  Aan het eind van het World Café reflecteren we met elkaar op de opbrengsten.

Testimonials

“In 2016 hebben we samen met Novella ons exclusieve event ‘Anders kijken naar innovatie: Ingram Micro World Café’ georganiseerd voor ongeveer 100 ICT directeuren. Na een inspirerend verhaal van Paul Smit hebben wij onze partners uitgedaagd anders te kijken en hebben zij samen met andere beslissers uit het ICT-kanaal rondetafel discussies gevoerd. Mede dankzij de inzet van Novella, Paul Smit en onze partners is deze middag een groot succes geworden.”

Sanne Verhoeven, Ingram Micro Cloud

“Met het World Café hebben we ideeën verzameld hoe we initiatieven van burgers beter kunnen faciliteren. Het World Café is een inspirerende vorm van dialoog. Het roept veel stof tot nadenken op waar we nog lang profijt van hebben. Bijvoorbeeld, wat het betekent om los te komen van vaste patronen.”

Geert Broekman, Gemeente Opsterland

“Met het World Café is een flinke impuls gegeven aan de koers van de vereniging. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) bestond op 15-10-2015 65 jaar! Een prachtig moment om met de leden (van ZZP-er tot internationale multinational) stevig in gesprek te gaan over de rol en de activiteiten van de brancheorganisatie. In het World Café liep dat op rolletjes. Ook de organisatie vooraf werd ons uit handen genomen door Novella. Onze leden hadden een leuke middag en de samenwerking in de branche werd verder versterkt.”

Ronald van Welie, Nederlandse Cosmetica Vereniging

Moderator

Een moderator heeft een wezenlijke rol bij een World Café. Het inleidende en inspirerende verhaal van 30-45 minuten zorgt bij de deelnemers voor de juiste mindset. De begeleiding tijdens de 3 rondes en de plenaire terugkoppeling garanderen heldere uitkomsten. Wij werken met twee experts op dit gebied: Paul Smit en Rick Koster.

Hosts

Een host of gastvrouw/-heer bij een World Café is een procesbegeleider die de dialoog faciliteert en tevens een van de gespreksdeelnemers. Een host zorgt dat iedereen aan bod komt, enthousiasmeert deelnemers om gedachten op het tafelkleed te schrijven en bewaakt het proces. De hosts van een World Café worden gevraagd op basis van hun vermogen om te luisteren en een echte dialoog te ondersteunen.

Zij komen uit de groep deelnemers aan de bijeenkomst. Alle hosts ontvangen vooraf een briefing in digitale vorm; op de dag zelf worden ze gedurende een kwartier kort bijgepraat. Een enkele keer organiseren we op verzoek, voorafgaand aan de bijeenkomst, een masterclass voor de hosts.

Portfolio

Een selectie uit de vele World Cafés die we organiseerden.

Communicatie

Hier adviseer ik een korte inleidende tekst die uitlegt dat voor het World Café de complete communicatie wordt verzorgd.

Als aankondiging of uitnodiging produceren we een korte film; bijvoorbeeld voor Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, of voor Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Alle deelnemers ontvangen een door ons geproduceerde badge met een unieke route. Zo is er in elke ronde een goede diversiteit aan deelnemers bij elk van de drie soorten thematafels.

Een passend geschenk na afloop van de bijeenkomst: een gepersonaliseerd boek met inspirerende oneliners van ons dochterbedrijf onelinerbooks.nl.

Als terugkoppeling maken we een hardcopy magazine op naam van elke deelnemer. Onze huisfotograaf Kees-Jan Bakker verzorgt de fotografie.

Als terugkoppeling produceren wij een korte film waarin een impressie van het gehele evenement gegeven wordt.

De beste locaties voor een succesvol World Café

Contact

World Cafe the Netherlands is powered by Novella


Jaap Voerman

Directeur Novella

Novella Media BV
Kleterstraat 20
3862 CA Nijkerk
Tel: 085 770 170
Email: info@theworldcafe.nl

Jaap Voerman
Tel: 06 – 533 326 51
Email: jaap.voerman@novella.nl

Gezien de goed gevulde agenda verzoeken we u tijdig te informeren naar de mogelijkheden. Jaap Voerman maakt na uw aanvraag telefonisch contact met u op.