Gemeente Opsterland:
Inspiratiebijeenkomst Anders kijken, gekanteld werken!

21 juni 2016

DE VRAAGSTELLING

De gemeente wil initiatieven en de leefwereld van burgers, instellingen en bedrijven centraal stellen, stimuleren en faciliteren. Kortom: niet meer zelf alle oplossingen voor vraagstukken bedenken maar de ‘Krêft van de Mienskip’ optimaal benutten. Deze omslag van werkwijze vraagt een omslag in het denken en handelen van college, raad en medewerkers. Deze kanteling is het doel van deze bijeenkomst.

DE UITVOERING

Tijdens een bijzondere middag met alle 160 medewerkers wordt een eerste inspirerende stap gezet in cultureel centrum De Skâns in Gorredijk. Paul Smit start met een confronterend maar vrolijk inkijkje hoe ons onbewuste brein werkt en wat de effecten daarvan zijn. Loskomen van bestaande patronen kost tijd en volharding en herhalen. En Paul Smit geeft handvatten hoe je het onbewuste brein kunt beïnvloeden.

DE THEMA’S

Tijdens drie rondes World Café komen alle collega’s langs de thema’s Vertrouwen, Betrokken en Innovatie. Er worden veel nieuwe ideeën op de tafels geschreven, voldoende om naderhand in de praktijk mee aan de slag te gaan. Alle deelnemers ontvingen een maand na de bijeenkomst een gepersonaliseerd magazine met de uitwerking van de tafelkleden en de foto’s.

De middag in het kort samengevat:

Overal zijn aangehaakte gezichten te zien, iedereen zit voorover geleund op de tafel en is geanimeerd in gesprek. Er is geroezemoes, regelmatig is er een glimlach te zien. Er komt veel input op de lakens terecht. Er blijft genoeg gespreksstof om bij de barbecue het vuurtje nog lang brandend te houden.

Enkele weken later ontvangen alle medewerkers een gepersonaliseerd magazine met de terugkoppeling van deze middag.

Met het World Cafe hebben we ideeën verzameld hoe we initiatieven van burgers beter kunnen faciliteren. Het World Cafe is een inspirerende vorm van dialoog. Het roept veel stof tot nadenken op waar we nog lang profijt van hebben. Bijvoorbeeld, wat het betekent om los te komen van vaste patronen. Ook burgemeester Ellen van Selm en gemeentesecretaris Koen van Veen waren vol lof over de bijeenkomst en deze mooie stap binnen de organisatie.

GEERT BROEKMAN
Gemeente Opsterland

CONTACTFORMULIER

Novella Media BV
Kleterstraat 20
3862 CA Nijkerk
Tel: 085 87 70 170
Email: info@theworldcafe.nl

Jaap Voerman
Tel: 06 – 533 326 51
Email: jaap.voerman@novella.nl

Volg ons:

Bekijk ons privacybeleid hier.

Voor meer informatie over het oorspronkelijke
World Café concept: www.theworldcafe.com